Social Characterization of the Medieval and Modern Population from Joué-lès-Tours (France): Contribution of Oral Health and Diet - Inrap - Institut national de recherches archéologiques préventives Accéder directement au contenu
Article Dans Une Revue Bulletins et Mémoires de la Société d'anthropologie de Paris Année : 2019

Social Characterization of the Medieval and Modern Population from Joué-lès-Tours (France): Contribution of Oral Health and Diet

Caractérisation sociale de la population médiévale et moderne de Joué-lès-Tours (France) : apports de l’état sanitaire bucco-dentaire et de l’alimentation

Résumé

The social and cultural changes that occurred between the medieval and modern periods in urban contexts are well documented; however, those in rural contexts are less well understood. This research aims to bridge this gap by analysing changes in dietary practices and oral health conditions between the medieval and modern eras, and by identifying their relationship with the social status of individuals buried at the rural site of the church of Saint-Pierre and Saint-Paul in Joué-lès-Tours (Indre-et-Loire, France). The objectives of this study are to jointly analyse the isotopic data concerning the diet of 37 individuals and the osteological and archaeological data, and to tie these results in with local historical and archaeozoological data. While the burial practices identified between the thirteenth and eighteenth centuries suggest social distinctions between groups of individuals, the study of diet (δ13C and δ15N) and the state of oral health point to a homogeneous social group characterized by the preferential consumption of pig meat, poultry and freshwater resources, and a degraded state of health. The available parochial registers and regional archaeozoological knowledge tend to confirm this hypothesis. This study confirms the relevance of the isotopic tool, which supplies dietary information to reinforce the archaeo-anthropological framework of interpretation, and also provides a critical examination of some of the criteria used to discuss the social composition of a set.
Si les modifications sociales et culturelles entre la société médiévale et moderne en contexte urbain sont bien documentées, celles en contexte rural le sont nettement moins. Cette recherche se propose de combler cette lacune, en analysant les modifications des pratiques alimentaires et des états de santé entre le Moyen Âge et l’époque moderne et en cernant ses relations avec le statut social des individus inhumés sur le site de l’église rurale Saint- Pierre-et-Saint-Paul de Joué-lès-Tours (Indre-et-Loire). Les objectifs visent une analyse conjointe des données isotopiques relatives à l’alimentation de 37 individus et des données ostéologiques et archéologiques et une mise en perspective des résultats avec les données archivistiques et archéozoologiques locales. Si les pratiques funéraires identifiées entre le XIII e et le XVIII e siècle laissent supposer des distinctions sociales entre les groupes d’individus, l’étude de l’alimentation (δ13C et δ15N) et de l’état sanitaire buccodentaire plaide en faveur d’un groupe social homogène caractérisé par une consommation préférentielle de viande de porc, de volaille et de ressources d’eau douce, avec un état sanitaire dégradé. Les registres paroissiaux disponibles et les connaissances archéozoologiques régionales tendent à accréditer cette hypothèse. Cette étude confirme la pertinence de l’outil isotopique qui permet via l’alimentation de renforcer la grille de lecture archéoanthropologique, tout en apportant un regard critique sur certains critères utilisés pour discuter de la structuration sociale d’un ensemble.
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Dates et versions

hal-02865486 , version 1 (11-06-2020)

Identifiants

Citer

Valentin Miclon, Matthieu Gaultier, Chloé Genies, Olivier Cotté, Françoise Yvernault, et al.. Social Characterization of the Medieval and Modern Population from Joué-lès-Tours (France): Contribution of Oral Health and Diet. Bulletins et Mémoires de la Société d'anthropologie de Paris, 2019, 31 (1-2), pp.77-92. ⟨10.3166/bmsap-2018-0025⟩. ⟨hal-02865486⟩
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